Duurzaamheid

In ons bedrijf is er veel aandacht voor duurzame productie. Zo is er geen gasaansluiting, warmte wordt opgewekt door twee grote centrale houtkachels. Deze leveren ook de warmte voor het koken van de jam en het stomen van de sappen. Ook de woonhuizen worden met de houtkachels verwarmd.

Windmolen

Op ons terrein, in het bos, staat ook een windmolen. De masthoogte is 14,99 meter, niet hoger omdat het verboden is in Groningen om hogere windmolens te plaatsen. Onze windmolen kan de elektriciteitsbehoefte van de vijf woonhuizen, de wijn- en jamfabriek, de feest- en excursieruimte, de bakkerij en de diepvriescel ruimschoots voorzien. De wind achter het bos buigt omlaag af en zo ontstaat er een extra windstroming die omgezet wordt in extra elektrische energie.

Zonnebuizen

Wij maken gebruik van zonnewarmte, de warmte wordt opgevangen met behulp van warmtebuizen en vervolgens opgeslagen in grote waterboilers. De opgeslagen warmte wordt gebruikt voor de verwarming en warm watervoorziening.

Led lampen

Alle aanwezige gloei- en TL-lampen zijn allemaal vervangen door LED lampen. Dit levert een energiebesparing op van 80% ten opzichte van de oude situatie.

Streekproducten

Ook de streekproducten zijn duurzaam. Er worden weinig transportkilometers gemaakt en met de meeste producenten is regelmatig contact. Hierdoor is er ook controle op de teeltwijze. De meeste leveranciers staan daarnaast onder controle van de Stichting SKAL, de houdster van het EKO keurmerk. Bij de keuze van de verpakking is ook bewust gekozen voor glas, er is in Nederland een goede inzameling van gebruikt glas mogelijk waardoor het ingeleverde materiaal weer hergebruikt kan worden.